15 Octombrie 2020
Bill Wilson a cofondat Alcoolicii Anonimi pe care psihiatrul și autorul M. Scott Peck l-a numit „cel mai mare eveniment pozitiv al secolului XX”. În perioadele de dependență activă, Wilson cunoscuse crize de depresie atât de profunde încât i-a fost greu să se ridice din pat. Pentru a face față problemei, a încercat suplimente de vitamine. A încercat psihanaliza. A experimentat chiar și cu LSD. Astăzi, înțelegem mult mai multe despre depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală. Sunt disponibile noi tratamente puternice și există o înțelegere tot mai mare a faptului că cei Doisprezece Pași ai AA - pe care Wilson i-a scris - cuprind un set de principii universale pentru optimizarea sănătății mintale.
13 Octombrie 2020
Dacă suntem atenți în jurul nostru, putem observa cu ușurință faptul că drogurile, alcoolul, tutunul și toate dependențele fac parte din lumea tinerilor începând cu vârste tot mai mici. Nu e de mirare, deci, că atunci când ne gândim la studenți vorbim deja de intervenție timpurie, și nu de prevenție. Curțile facultăților sunt pline de fumători. Sunt bine cunoscute petrecerile studențești. Consumul de canabis este la ordinea zilei pentru mulți tineri. Câți studenți nu se prezintă la cursuri sub influența băuturii? Cu atât mai mult cu cât aceste comportamente sunt foarte evidente încă din liceu.
09 Octombrie 2020
Competiţia crescută pe piaţa muncii şi pe piaţa serviciilor/ bunurilor îi determină pe angajatori să fie tot mai atenți faţă de angajați şi faţă de modalităţile prin care să poată în același timp să își îmbunătățească productivitatea muncii, dar și să creeze un mediu de lucru cât mai sănătos şi progresist. Cea mai valoaroasă achiziție a oricărui manager, angajații, întâmpină diverse probleme de natură emoțională, de sănătate fizică şi mentală, conflicte interpersonale, crize financiare, probleme la locul de muncă, care le afectează productivitatea şi performanţa profesională. Înainte de orice, angajații sunt oameni, iar oamenii au astfel de probleme și dificultăți. Orice angajator care îşi doreşte un mediul de lucru sănătos va încerca să le rezolve înainte ca acestea să scape de sub control.
27 Septembrie 2020
Pe lângă afectarea membrilor familiei și a propriei persoane, consumul de substanțe afectează societatea în ansamblul său. Costurile emoționale ale celor direct implicați sunt completate de costuri sociale care depășesc cu mult imaginația celor mai mulți dintre noi. În primul rând, este vorba de serviciile medicale și de costurile pe care le implică spitalizarea și tratamentele medicamentoase utilizate pentru încercarea de tratare a efectelor provocate de consumul de alcool. Este de remarcat apoi costul implicat de daunele umane și materiale provocate, de exemplu, de accidente produse pe fondul șofatului sub influența alcoolului sau drogurilor și care încarcă atât de mult sistemul de justiție. Multe dintre aceste costuri sunt suportate de Guvern.
17 Septembrie 2020
Plecând de la filosofia de recuperare a comunității Alcoolicilor Anonimi, Modelul Minnesota a integrat principiile acestora într-o abordare ce a devenit cea mai eficientă când vine vorba de eliberarea din dependența de substanțe și comportamente. Două dintre aceste principii de bază sunt că dependența este (1) o boală primară, progresivă, cronică și fatală și (2) că abstinența reprezintă singura soluție sigură pentru recuperare. Spunem în consiliere că aceasta ar fi prima veste proastă pe care le-o dăm celor aflați în căutarea unei modalități de control a compulsiei de a bea, priza sau juca. De aici vine și denumirea de „model bazat pe abstinență”.
24 Februarie 2020
Precum alcoolul, jocurile de noroc (păcănele, pariuri, poker, ruletă etc.) intră în categoria „gri” a obiectelor dependenței, dat fiind că ambele sunt legale și au un grad semnificativ de acceptare socială. Indiferent de cât de mult alcool se vinde la raft sau de cât de multe săli de jocuri există, nu există presiune socială pentru scoaterea lor în afara legii, fiind considerate adesea a fi comportamente recreaționale – și atât! Atunci, cum se întâmplă ca cineva să piardă dreapta măsură și să dezvolte dependența față de aceste jocuri?
14 August 2019
Sărbătorirea lunii septembrie, ca LUNA RECUPERĂRII din dependență își propune să crească conștientizarea publicului general asupra faptului că adicția este o boală, să demonteze stigma asociată bolii și recuperării, să informeze publicul larg despre resursele din comunitate pentru recuperare. Acțiunile promovează mesajul că există o soluție pentru cei care suferă de dependența de droguri/ alcool/ comportamente și că putem lupta împreună ca și comunitate și în familie pentru prevenirea instalării acestei boli.