15 October 2020

Bill Wilson a cofondat Alcoolicii Anonimi pe care psihiatrul și autorul M. Scott Peck l-a numit „cel mai mare eveniment pozitiv al secolului XX”.

În perioadele de dependență activă, Wilson cunoscuse crize de depresie atât de profunde încât i-a fost greu să se ridice din pat. Pentru a face față problemei, a încercat suplimente de vitamine. A încercat psihanaliza. A experimentat chiar și cu LSD. Astăzi, înțelegem mult mai multe despre depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală. Sunt disponibile noi tratamente puternice și există o înțelegere tot mai mare a faptului că cei Doisprezece Pași ai AA - pe care Wilson i-a scris - cuprind un set de principii universale pentru optimizarea sănătății mintale.

Să parcurgem împreună câteva dintre aspectele practice ale principiilor care  au ajutat milioane de alcoolici să își salveze viața din capcana dependenței.

 • De exemplu, primul pas sugerează că nu mai negăm prezența unei afecțiuni care ne restrânge inutil gândirea, sentimentele sau comportamentul. Vindecarea începe atunci când acceptăm adevărul. Această perspectivă se aplică dependenței și oricărei alte probleme de sănătate mintală.
 •  Pasul doi solicită o nouă admitere - că suntem neputincioși față de rezolvarea problemei. Oamenii din programele de Doisprezece Pași numesc acest lucru drept „principiul predării”.
 • Cu toate acestea, al treilea pas ne amintește că predarea nu este același lucru cu renunțarea. Mai degrabă, înseamnă a accepta ajutor din orice sursă din afara noastră - o „Putere Superioară”. Acest termen se poate referi la Dumnezeul religiilor tradiționale. Dar se poate referi la fel de ușor la un terapeut, la un grup de sprijin sau la orice altă formă de tratament pentru sănătatea mintală. „Pentru persoanele care s-au luptat cu o afecțiune de sănătate mintală, este într-adevăr o ușurare să recunoască faptul că nu este vorba despre ei, că sunt neputincioși în a rezolva singuri problema”, spune Sue Hoisington, director executiv al Departamentului de Sănătăte Mintală a Centrului Hazelden din Minnesota, SUA. „Ei pot spune:„ M-am străduit atât de mult să scap de această depresie sau anxietate și, în cele din urmă, pot să mă predau, pot să primesc ajutorul necesar și să renunț la ea ”.
 •  „Pașii patru până în nouă oferă mai multe principii pentru a ne reda sănătatea: faceți un inventar al punctelor voastre tari și al punctelor slabe și fiți dispuși să vă eliberați de ele”. Un inventar pentru persoanele cu depresie, de exemplu, include adesea credințe precum „Oamenii ar trebui să se comporte întotdeauna exact așa cum vreau eu” sau „Eșuez întotdeauna când încerc ceva nou”. Psihologii numesc aceste credințe iraționale. De asemenea, este esențială împărtășirea inventarului nostru cu alte persoane și repararea greșelilor noastre față de acele persoane cărora le-am făcut rău.
 • Pasul zece ne sugerează să facem lucruri în fiecare zi,
 • iar Pasul 11 ​​ne amintește să cerem în continuare ajutor.
 • Pasul 12 ne conectează la puterea comunității, sugerând să ne alăturăm unui grup de alți oameni care adoptă aceste principii. Conform Pasului 12, avem nevoie de prezența unei comunități de susținere pentru a susține schimbări pe termen lung în propriile noastre credințe și comportamente.

Dar grupurile de sprijin există și în afara comunității Anonimilor, iar importanța lor este deopotrivă meritorie.

Un grup de sprijin le oferă oamenilor posibilitatea de a-și împărtăși experiențele și sentimentele personale, strategiile de coping sau informații directe despre boli sau tratamente. Pentru mulți oameni, un grup de sprijin legat de sănătate poate umple un decalaj între tratamentul medical și nevoia de sprijin emoțional. Relația unei persoane cu un specialist nu poate oferi întotdeauna un sprijin emoțional adecvat, iar familia și prietenii unei persoane nu pot înțelege impactul unei boli sau al unui tratament.

Un grup de sprijin format din rândul persoanelor cu experiențe comune poate funcționa ca o punte între nevoile medicale și emoționale.

În general, grupurile de sprijin pot fi organizate de o organizație non-profit, o clinică, un spital etc. De asemenea, acestea pot fi independente de orice organizație și conduse în întregime de membrii grupului. Formatele grupurilor variază, de la întâlniri față în față, teleconferințe sau comunități online. O persoană laică - cineva care împărtășește sau a împărtășit experiența comună a grupului - conduce adesea un grup de sprijin, dar un grup poate fi condus și de un facilitator profesionist, cum ar fi o asistentă medicală, asistent social, psiholog, consilier spiritual.

Unele grupuri de sprijin pot oferi oportunități educaționale, cum ar fi invitarea unui medic, psiholog, asistent medical sau asistent social pentru a vorbi despre un subiect legat de nevoile grupului. Grupurile de sprijin nu sunt aceleași cu sesiunile de terapie de grup. Terapia de grup este un tip specific de tratament de sănătate mintală care reunește mai multe persoane cu afecțiuni similare sub îndrumarea unei persoane specializate.

Experiența comună a membrilor unui grup de sprijin înseamnă adesea că au sentimente, griji, probleme de zi cu zi similare. Participarea la un grup vă oferă ocazia de a fi alături de persoane care au probabil un scop comun și care se pot înțelege reciproc. Beneficiile participării la un grup de sprijin pot include:

 • Diminuarea sentimentului de singurătate, de a fi izolat sau judecat de ceilalți
 • Reducerea suferinței, depresiei, anxietății sau oboselii
 • Vorbirea deschisă și onestă despre sentimentele dvs.
 • Îmbunătățirea abilităților de a face față provocărilor
 • Creșterea motivației pentru a gestiona afecțiunile cronice și creșterea complianței cu planurile de tratament
 • Un sentiment de abilitare, control sau speranță
 • Îmbunătățirea înțelegerii conceptului de boală și a propriei experiențe cu aceasta
 • Obținerea de feedback practic despre opțiunile de tratament
 • Învățarea despre resursele de sănătate, economice sau sociale

Grupurile de sprijin pot avea dezavantaje, iar grupurile eficiente depind în general de abilitățile facilitatorului care poate ajuta la depășirea acestor probleme:

 • Membrii perturbatori ai grupului
 • Tendința de a monopoliza o conversație
 • Lipsa confidențialității
 • Încurcătură emoțională, tensiune de grup sau conflicte interpersonale
 • Sfaturi medicale inadecvate sau nefondate
 • Competiția dintre membrii grupului privind gravitatea stării sau problemei 

Grupuri online - pro și contra. Cunoscând o dezvoltare majoră în contextul pandemiei, este important să luați în considerare acești factori înainte de a vă alătura unor grupuri online. Beneficiile acestora includ:

 • Posibilitatea de participare mai frecventă sau mai flexibilă
 • oportunități pentru persoanele care nu au grupuri în orașele în care locuiesc
 • Un grad de confidențialitate sau anonimat

Riscurile grupurilor online includ următoarele:

 • Comunicarea numai prin text scris poate duce la neînțelegere sau confuzie între membrii grupului.
 • Anonimatul poate duce la comentarii sau comportamente inadecvate sau nerespectuoase. Participarea online poate duce la izolarea de alți prieteni sau familie.
 • Comunitățile online pot fi deosebit de susceptibile la dezinformare sau supraîncărcare a informațiilor. Oamenii pot folosi mediul online pentru a profita de oameni, pentru a promova un produs sau pentru a comite fraude.

 

Traducere și adaptare de Gabriel Bratu, consilier de egali

După „Support groups: Make connections, get help,” https://www.mayoclinic.org/ și 12 Steps Mental Health, „A set of universal principles”, https://www.hazeldenbettyford.org/articles/12-steps-mental-health